lördag 14 januari 2012

Lördagskänsla

I dag är det lördag och jag njuter av att den gångna arbetsveckan är över. Sällan eller aldrig har jag haft en så fullspäckad vecka med så många olika saker att tänka på. Nu är sista tentan/examensuppsatsen godkänd i min universitetskurs och även min opponering på en annan kursdeltagares uppsats godkänd. Jag har skrivit en ansökan om pengar till ett hemligt projekt som jag hoppas ska gå igenom och jag har haft möte med mina medresenärer till Uganda, dit jag reser i mars. Dessutom har jag undervisat, gått på möten, vaccinerat mig mot gula febern, hjälpt elever med olika saker och dessutom hunnit med en och annan kopp kaffe. Puh!
Bild: www.wikipedia.se

Igår hade jag och J middag för goda vänner här hemma och vi bjöd på mat med italienska influenser. Fredag kväll är det egentligen rätt värdelöst att bjuda hem vänner eftersom man är trött och inte hiner laga så särskilt spännande mat. Jag fick förbereda så gott det gick och köra på säkra kort. Till förrätt åt vi lite antipasto bestående av serranoskinka för grisätarna medan vi andra åt motsvarande gjord av kalkonkött, Vidare mozzarella, tapenade på crostini, lufttorkad korv gjord av gris eller kalkon.

Huvudrätten var färsk tagliatelle med valnötssås med parmesan, basilikapesto och kalkonköttbullar och vitlöksbröd. Ett boxvin som var ganska nytt dracks till detta - en siciliansk syrah från 2009 som heter Dragunera. Desserten bestod av kaffe i olika varianter efter var och ens tycke (tack gode Gud för nespressomaskinen!) och panna cotta smaksatt med stjärnanis och varma björnbär. Vi blev ganska mätta...
Bild:www.systembolaget.se
 Recepten? Nja, jag hittade på maten själv (som mormor ungefär), men ni kan få lite tips om ni vill göra något liknande själva. Jag beskriver hur jag tänkte och gjorde men det blir inga direkta recept med mått.

Valnötssåsen gjorde jag kvällen före för att den skulle "stå till sig" lite. Mixa några deciliter valnötter med ca 1,5 dl riven parmesan (köp i bit och riv själv!!!) och blanda med god olivolja. Salta och peppra efter behag. Smaka gärna av såsen med lite extra salt och peppar dagen efter. Vissa smaker kommer fram först efter ett tag. Servera såsen rumstempererad - inte varm!

Pesto gör jag alltid själv men den här gången körde jag en fuskvariant. Köp en burk grön pesto av bra kvalitet. Mixa en kruka färsk basilika och blanda den med den färdiga peston. Riv lite extra parmesan och blanda ner. Låt stå en stund. Servera i en fin skål så ser det hemmagjort ut! Lite fusk men tiden har ingen lag, typ!
Bild: www.zeta.se
Köttbullarna gjorde jag som vanligt av kalkonfärs som jag blandade med lite ströbröd, grädde, ägg, tomatpuré, lökpulver, oregano, kalvfond, svartpeppar, HP sauce och ordentligt med paprikapulver. När smeten hade bra konsistens blandade jag ner hackade soltorkade tomater och riven parmesan. Sedan var det bara att steka bullarna som vanligt i smör. Vill man kan man blanda ner rostade pinjenötter i smeten också men jag måste erkänna att jag förlagt påsen jag köpte häromdagen, haha! Senil på riktigt!

Låter det gott? Ja, det var det. "Recepten" ovan är bara riktmärken. Jag älskar att prova mig fram till nya smaker och kombinationer. Ibland lägger jag en bit fetaost i mitten av köttbullarna och severar med ris och tsatziki. Häpp, så är det grekiskt tema utan större besvär. Hackat stekt kalkonbacon i köttebullar funkar också fint! Råstekta potatistärningar och lök och så riktigt goda rödbetor så har du en festmåltid utan större kostnad. Nä, nu blev jag hungrig. Jag får gå och kika i kylen om det finns lite rester. Om tre timmar ska jag köra en timmes spinning på gymmet. Ha en bra lördag alla fina därute!

5 kommentarer:

  1. Hi hi tack för kommentaren ja det är verkligen kul med gamla bilder och gamla kläder man hade och smycken! Hi hi jag var så rund i ansiktet men det kan ju vara gulligt kanske men det tycker inte jag kram självkritisk ; ) i Hjo Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då skulle du se bilder på mig i den åldern! Ljushårig och krullpermanentad. 80-talssminkning och gula snickarbyxor.

      Radera
  2. Stort grattis till dina tentor och examenuppsatser. Så himla duktig du är....Hur hinner du med allt??!!
    Och mycket planer och till Uganda.
    Min dotter åker till Australien på onsdag och kommer ev i maj....hjärtat kommer att gråta lite när jag vinkar av henne....men visst är det kul med äventyr....Är det studieresa du ska iväg på?
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lätt att vara "duktig" när man brinner för något. Men... Det gäller att planera sin tid. Jag ser i stort sett aldrig på TV - där har jag två timmar extra om dagen jämfört med de som hänger framför burken om kvällarna. Jag har dessutom kunnat arbeta lite av tiden på mitt jobb, eftersom pluggandet har med undervisning att göra.

      Uganda är ett projekt med skolan - jag ska med som stöd för elever som ska göra sin praktik i bilverkstäder i huvudstaden Kampala. Det kommer att bli spännande inlägg om maten och kulturen därifrån i mars, jag lovar!!!

      Min dotter har bott på Island och Färöarna de senaste åren. Jag såg henne inte på hela sju månader förra året - det var tungt. Men om du skaffar Skype så kan ni både se och höra varandra när ni pratar. Det är gratis och hjälpte mig mycket när hon var borta. Kram och tack för att du tittade in hos mig!

      Radera
  3. Ja, det gäller att använda tiden "rätt"... och det låter spännande med ditt hemliga projekt.
    Har några projekt jag vill ta tag i, men är nog lite för feg, men det kanske kommer.
    Ja, att världen blir mindre och mindre det märker man....barnen ser möjligheter....precis som det ska...Malin har varit iväg ett antal gånger tidigare på resor...men just det att vinka av....svider lite.
    Och skype har vi instalerat och det är verkligen ok....
    Kram till dej också!

    SvaraRadera