onsdag 18 januari 2012

Nya och gamla gåvor

Perfekt när jag reser till Uganda i februari/mars
I förra inlägget skrev jag om vänner. En av mina
nyfunna vänner är en fantastisk person som heter Li. Jag fick den här urgulliga resväske-tagen (heter det så?) av henne för två veckor sedan. Perfekt tag för mig som älskar bakning, eller hur? Nu vet jag vilken väska som är min när jag rest och står vid rullbandet och väntar på min väska som, liksom nästan alla andras, är svart.

På baksidan av tagen skriver jag in namn, adress osv. ifall bagaget (Gud förbjude!) skulle komma bort.

Jag kommer att berätta mer om min resa till Uganda längre fram. Jag reser dit som lärare tillsammans med två elever som ska praktisera på
bilverkstäder i huvudstaden, Kampala. Min uppgift
blir mest att fungera som ett stöd för eleverna kvällstid. Därför hoppas jag på ett par dagar vid poolen för att bryna min lättmjölksfärgade hud en aning. Jag kommer givetvis att besöka eleverna på deras praktikplatser också, så det blir inte en ren semesterresa...

Dessutom finns det chans att få åka på safari och se elefanter, lejon och flodhästar. Spännande värre!

I Uganda är maten, enligt andra som varit där, inte särskilt kryddstark. Det är mycket kokbananmos och bambu säger min vän Pernilla som just kommit hem efter att ha varit volontär i Uganda i fyra månader.

Jag har alltid tänkt på afrikansk mat som kryddig och god, couscous och frukt. Men när man betänker att Afrika är en kontinent, dessutom mycket större än vad vår västerländska karta visar, så förstår man ju att det skiljer sig lika mycket mellan Afrikas länder som mellan Sverige och t.ex. Grekland.

Dagens recept får bli ett marockanskt recept från http://www.hittarecept.nu/.


Aprikosspäckad kyckling i tagine

1 hel kyckling, ca 1,3 kg
3 dl basmatiris
250 g gul lök
250 g morot
1 purjolök
2 klyftor vitlök
1 röd chilifrukt
100 g torkade aprikoser
1 tsk spiskummin
3 tsk gul curry
1 kruka mynta
2 dl grädde
2 dl vatten
50 g ghee (görs på 100 g smör)
några stänk tabasco
Turkisk matlagningsyoghurt
Salt & svartpeppar
Bild: http://www.hittarecept.nu/

Skölj er tagine under rinnande vatten och låt den fuktas väl. Sätt ugnen på 175°C.

Lägg kycklingen på rygg och lossa försiktigt skinnet på magen, bakifrån. Trä försiktigt in ett finger och se till att skinnet släpper utan att det går sönder. Se även till att det släpper från låren. Man får varsamt lossa skinnet på en sida i taget, annars riskerar man att göra hål i skinnet och då rasar hela idén… Nu tänkte jag att vi ska göra en fyllning.

Mixa med en stavmixer ihop en urkärnad röd chilifrukt och de torkade aprikoserna tillsammans med några stänk tabasco och två skalade klyftor vitlök. Smaksätt även röran med en nypa salt och nymald svartpeppar. Fördela blandningen under skinnet på kycklingen.

Skala och dela gul lök och morot i mindre bitar. Dela och skölj purjolökens vita del. Skär den i strimlor.

Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret är skirat, häll försiktigt den klara delen i en stekpanna. (Det är denna klara del av smöret som jag kallar för Ghee…) Restprodukten kan ni slänga bort. Hetta upp det skirade smöret i stekpannan och fräs lök, morot och purjolök i några minuter. Vänd ner några strimlade blad mynta och fyll sedan kycklingen med godiset. Det som inte får plats i kycklingen strös runt om senare. Bind upp kycklingen och salta och peppra lätt runt om.

Skölj riset och bred sedan ut det i ett jämt lager i botten på grytan.

Vispa ihop grädden med curry, spiskummin och vattnet. Salta och peppra väl. Häll det över riset och placera sedan kycklingen i mitten med överbliven fyllning runt om.
Lägg det fuktiga taginelocket på och fyll den lilla koppen i lockets handtag med iskallt vatten.

Ställ hela grytan i den varma ugnen och låt stå i 2 timmar. Tag av locket på taginen de sista 10 minuterna och låt kycklingen få lite fin färg. Mät sedan kycklingens innertemperatur till 80°C. Strö över några blad mynta och klicka över lite yoghurt vid servering.

Det här receptet kommer från en matblogg som du hittar HÄR.


13 kommentarer:

  1. Så spännande det låter med resan. Blir lite lätt avundsjuk faktiskt. Jag brukar kalla min hudfärg så här års för "grönt-te-med-mjölk-färg"

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbart! Den färgen har jag missat, haha! Kram!

      Radera
  2. Oj vad spännande med en resa till Uganda! Då är det ju perfekt med en resväske-tag :)

    Jag ville bara tacka för dina otroligt fina ord om mitt magasin, det gjorde mig glad :)

    Jag önskar dig en fortsatt fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! Jag kommer att göra tepåsar med bokstäver på redan ikväll! Underbar idé som jag tog till mig direkt!

      Radera
  3. Vad härligt att ha en resa att se fram emot så här års, jobb eller inte. Det kommer nog bli superspännande! Och visst är det nog så att många hade blivit förvånade om de gjort en rundresa i Afrika och insett vilka skillnader det handlar om=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Javisst är det så! Jag var tvungen att kika in på din blogg. Oj, vad mycket gott du har där då! Jag måste titta lite mer noga när jag får tid. Snickersknyten låter inte helt fel!!!

      Radera
  4. Mamma. MIN hud är mjölkfärgad. DIN är typ lattefärgad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej lilla musungen min!
      Du är vacker som få, men blekare än lättmjölk. Vit som snö med hår svart som ebenholts och läppar röda som blod. OM jag är lattefärgad måste baristan ha glömt kaffet!!! Puss!

      Radera
    2. Jag är väl för tusan inte snövit..höhö I wish!

      Radera
  5. Vad spännande det låter! Världen krymper och vi reser runt i världen men till Uganda . . . det är du nog ganska ensam om i bekantskapskretsen. Ska bli spännande att höra dig berätta när du kommer hem! Kram bp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det som är så kul är ju att Pernilla precis varit där, så jag ska träffa två av hennes vänner i Kampala. Men det är inte många jag känner som varit där, förutom Pernilla och Maria då! Kram fina B!

      Radera
  6. Jättefin resetag : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  7. Yes!!! A little piece of me, Li, is going to Uganda!!!

    SvaraRadera