tisdag 3 januari 2012

Nyttigare liv?

Nu är det nytt år och nya tag. Jag har inte avgett några löften som inte går att hålla - att jag köpt träningskort på SATS är inget nytt, utan bara en fortsättning på den träning som legat i träda hela hösten. Vad gäller maten fortsätter jag som förut. Mina smarriga kakrecept kommer inte att försvinna härifrån eller bytas ut mot muffins med kli eller rågmjöl i. Kakor är kakor och inte bröd. Eller som Grynet alltid sa: "Frukt är INTE godis!"

Just i dag blir det dock några nyttiga mellanmålsrecept för den som är sugen. Själv är jag inte så förtjust i mellanmål med mjölkprodukter, men den här "ostkakan" är inte så dum...

Vaniljostkaka

Bild: http://www.arla.se/
4 -6 portioner

3 ägg
3 msk potatismjöl
1, 5 krm vaniljpulver (gärna äkta vanilj)
30 g hackad sötmandel
500 g keso
3 dl sojadryck

Vispa äggen och tillsätt potatismjöl och vanilj. Fortsätt vispa tills smeten är klumpfri. Rör ne rmandel, keso och sojadryck. Hälls smeten i en liten ugnsform och grädda i mitten av ugnen i 175 grader, 60 - 90 minuter. Gräddningstiden varierar beroende på hur stor form du valt, dvs. hur tjock ostkakan är.

Om man vill servera den som dessert kan man grädda smeten i små portionsformar och servera med färska bär. Gräddningstiden blir då betydligt kortare.


Ett annat gott mellanmål är det här. Efter jul kan sockerbehovet ha ökat något (eller hur?) och det kan vara bra att trappa ner en aning med annat än tryffel och mozartkulor...


Wokad kanelfrukt med kesella

Bild: http://www.hittarecept.se/
1 litet äpple
1 litet päron
1/2 tsk kokosfett (kan bytas mot margarin)
1/2 - 1 tsk kanel
1/2 dl mager kesella

Skär frukten i lagom stora munsbitar. Hetta upp fettet i teflonpanna. Stek frukten mjuk, några minuter och pudra över kanel. Lägg upp i en skål och servera med kesellan. Mumisgt även som frukost en dag när man inte har så bråttom. Funkar fint till söndagsbrunchen också.

7 kommentarer:

  1. Ja tänk om man kunde börja hålla sig till mer nyttigheter! Min kropp skulle jubla! Det här ser ju smaskigt ut!!
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  2. Ja, fast det här både gott och nyttigt! Ha en bra dag du också!

    SvaraRadera
  3. Nyttigare liv? Visst! men man behöver ju inte sluta med godsaker för det!? Smör, grädde och socker i måttliga mängder tror jag inte gör kroppen sämre, tvärtom, kropp och själ hänger väl ihop??
    Smarriga recept tackar jag för! och toppen när Du visar mjölkalternativ, eftersom jag har en dotter som är känslig för dom produkterna.
    Båda dessa recept ser jättegoda ut!
    Men först ska jag baka en supergod julbrowniekaka, eftersom jag har marsipan kvar och slut på gofika;)

    Ha en Fin dag!
    //lisamaja

    SvaraRadera
  4. Mmm, den kakan får du lägga upp på din blogg! Jag älskar nya recept. Nä, gofika finns det alltid plats för. Måttliga mängder av allt är det bästa, även om det finns perioder då jag själv måste hålla igen lite för att komma i jeansen.

    Jag vet inte riktigt vad man kan använda istället för keso, men jag kan kolla det med min äldsta dotter som är vegan.

    Ha det fint!

    SvaraRadera
  5. Tack för tips på goda mellamål/gotter, kan behövas i detta hus eftersom mina jeans också är aaaaningens tajta!
    Ett gott mellistips från mig,
    keso, kesella (nyttigt när man tränar för det innehåller mycket proetin) blandas och på med frysta bär. Perfekt att ta med till jobbet och ta till när sötsuget sätter in till eftermiddagsfikan!
    Kram Gisela
    ps, nu när vi båda har blivit nyttiga kanske vi kan få till den där promenaden:)

    SvaraRadera
  6. Gisela! Tack för tipset! Jag behöver tips om keso, för jag tycker att det är rätt trist att äta som det är. Har bantat alldeles för mycket med keso när det var nytt, på åttiotalet...

    Promenaden måste bli av. Jag skriver tenta den här veckan och är upptagen av den fram till slutet av nästa vecka, men sen blir jag som ny. Skulle gärna hälsa på din mamma nån dag också. Hon hade visst två cykelväskor som jag skulle "få". Jag måste ju ge henne något om hon vill ge mig dem. Snäll mamma har du!!! Kram!

    SvaraRadera
  7. Vaniljostkakan verkar inte fel. Får det nog bli till att göra nån gång!
    Tack för att du tittade in hos mig!

    Kram Malin

    SvaraRadera