fredag 6 januari 2012

Våfflor med hallongrädde

Dagens krydda är vanilj! Vanilj är den "söta" krydda jag uppskattar mest, kanske för att den påminner om min mormor (mer om detta i ett senare inlägg). Vid mitt senaste inköp av kaffekapslar hos Nespresso valde jag att köpa tjugo kapslar med vaniljarom. Det betyder inte att kaffet smakar som en oncentrerad vaniljbulle, utan att det finns en lite touch av vanilj. Perfekt i en espresso efter maten. Kaka eller choklad överflödig (om man inte, som jag, gärna VILL ha en liten kaka eller choklad).

Våfflor älskas av många men inte av mig. Frasvåfflor KAN gå men då bara en halv och gärna med hallonsylt. Bäst gillar jag frasvåffla som förrätt med finhackad rödlök, gräddfil och rom. Prov gärna tångkaviar - helt vegansk kaviar med längre hållbarhet än den som innehåller små potentiella fiskbarn!

Jag fann ett vaniljvåffelrecept utan krångel på www.alltommat.se Också bilden är lånad därifrån.

Våffelsmet
50 g  smör 
3 dl  vetemjöl 
0,5 tsk  salt 
1 tsk  bakpulver 
4 dl  mjölk 
0,5 dl  vispgrädde 
2 tsk  vaniljsocker 
1 tsk  socker 

Topping
1 dl  hallon 
1 msk  florsocker 
1,5 dl  grädde 

Tillagning
1 Blanda ner socker och vaniljsocker i smeten. Grädda våfflorna.
2 Mosa hallonen tillsammans med socker.
3 Vispa grädden. Rör ner de rårörda hallonen i grädden.
4 Servera hallongrädden till vaniljvåfflorna

För dig som måste hålla igen på kalorierna: Servera med kesella vanilj istället för vispgrädde! 

6 kommentarer:

  1. Jag älskar våfflor och har precis satt i mig ett gäng! ;o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Aha! Lite extra gott på trettondedagen! Rätt tänkt! Kram till dig!

    SvaraRadera
  3. Åhhh så gott : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Ska prova receptet - brukar också göra dem som förrätt men med vaniljglass och jordgubbar är våfflorna som bäst! Kram bp

    SvaraRadera
  5. Bäckeforsvåfflor är oslagbara om Du frågar mig.

    SvaraRadera
  6. Bäckeforsvåfflor är väl mjuka? Jag har ju de små knivarna och gafflarna som gamlamormor Alida alltid tog fram när hon bjöd på våfflor. Fina minnen...

    SvaraRadera