onsdag 1 juni 2011

Buffédags

Så här i bröllops- och studenttider är det bufféer som gäller. Ikväll ska jag på uppvaktning hos mina barns gudfars son - alltså mina barns syssling. Han tar studenten i dag och jag gissar att det är med goda resultat också. Grattis!

Med anledning av buffétider tänkte jag dela med mig av ett recept som fler än en gång varit en räddningsplanka då jag inte haft tid eller ork att fundera ut vad jag ska bjuda mina gäster på. Det är en fiskpaté och jag tror att jag har tagit receptet ur boken Annas mat av Anna Bergström.

Jag brukar servera denna paté med pressad potatis och lättkokta sockerärtor till. En hemgjord romsås eller en köpt går lika bra. Vintips har jag väl egentligen inga. Ett vitt vin som inte är allt för smakrikt eller smörigt. Jag har ofta en box Inycon hemma - fungerar till det mesta om man inte vill köpa något speciellt som passar till fiskpatén.

Tål du inte skaldjur kan du garnera med fina små rosor/snurror av hoprullad rökt lax. Glöm inte att också crabsticks innehåller skaldjur. Ibland varierar jag patén så att jag inte blandar i den rökta laxen i smeten utan finhackar den och lägger den som en "fyllning" i mitten av patén.



Laxpaté


Ingredienser:

Bild: http://www.tasteline.se/
0,5 kg laxfilé, i bitar, utan skinn och ben
50 g rökt lax, i bitar
2 st ägg
4 dl vispgrädde
2 msk dill, hackad
1 nypa(or) cayennepeppar
1 tsk salt
1 tsk pressad citron
8 st crabsticks

Till servering:
4 citronskivor
4 skiva(or) rökt lax
så många räkor du vill ha eller har råd med

Tillagning:

Receptet räcker till ca 8-10 små skivor eller ca 6-8 lite större skivor.

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Det är bäst om alla ingredienser är kylskåpskalla när man börjar med färsen, annars kan den skära sig.

3. Kör färsk och rökt lax i bitar i en matberedare. Blanda i salt (det binder färsen). Fortsätt med att blanda i äggen och sedan grädden. Tillsätt dill, citronsaft och lite cayennepeppar.

4. Smörj en ugnsfast form och fyll den till hälften med färsen. Lägg i crabsticks. Fyll formen med resten av patésmeten. Släta ut smeten och se till att den blir jämnt packad (annars kommer det att bli små luftblåsor i patén).

5. Ställ formen i ett vattenbad där man fyller en djup plåt med vatten. Lägg över aluminiumfolie och grädda i ca 1 timme.

6. Ta ut formen och låt den svalna. Stjälp upp den på ett fat och låt den vila svalt i någon timme. Garnera med rökt lax, räkor och citronskivor och servera med örtagårdssås eller en romsås gjord på röd rom, crème fraiche, dill och gräslök.

Obs! Patén passar inte bra att frysa.


Ha en härlig dag allihopa!

2 kommentarer:

  1. Tack för att du kikar in hos mig och gillar "Vitt & Vackert" sida på fb. :)) Hoppas du har haft en bra dag/kväll?! :) Kram

    SvaraRadera
  2. Jag har haft det riktigt bra, tack! Och tack för att du tittar in hos mig. Synd att vi inte kan ta en fika ihop när vi besöker varandra : )

    Kram och ha det fint!

    SvaraRadera